“Zajednica” – Tentim i dezintegrimit të skajshëm të Mitrovicës

12 Oct 2015
Lëvizja VETËVENDOSJE! Qendra në Mitrovicë, e kundërshton kategorikisht përfshirjen e fshatrave Suhadoll, Vinarc dhe Gushafc në kuadër të komunës veriore të Mitrovicës, e cila edhe ashtu është formuar kundër dëshirës së qytetarëve si rezultat i pakos së Ahtisaarit, por ku sipas kësaj pakoje këto fshatra deri tani i takojnë komunës në jug të lumit Ibër. Kërkesa e serbëve që në komunën e veriut të përfshihen të gjitha vendbanimet, fshatrat dhe lagjetshqiptare deri në lumin Ibër është produkt i marrëveshjes së fundit të 25 gushtit gjatë dialogut për krijimin e Zajednicës. Me të krijohen parakushtet për një spastrim etnik të ri e të heshtur dhe kalim në kontroll të plotë të të gjithë rrjedhës së lumit Ibër dhe liqenit të Ujmanit në duar të serbëve. Kjo po tentohet të bëhet nëpërmes nënshkrimit të një Memorandum Mirëkuptimi dhe Bashkëpunimi ndërmjet dy komunave me çka në datën 10 tetor dhe do të definoheshin kufijtë e ri administrativë ndërkomunal. Ky akt do të shoqërohej edhe me largimin e barrikadës mbi urën e lumit Ibër me 15 Tetor, por vetëm sa për të filluar me një renovim së paku 6 mujor me çka do të pamundësohej shfrytëzimi i kësaj ure tash edhe për këmbësorë. Duhet rikujtuar se me përfshirje e këtyre fshatrave në komunën veriore ato automatikisht do tëqeverisen nga "Zajednica", respektivisht të dërguarit e Beogradit në Kosovë. E si kujdesen ata për shqiptarë vlen vetëm ta kujtojmë natën e 4 Shkurtit të vitit 2000, ku brenda një nate u vranë 10 dhe u dëbuan mbi 12000 qytetarë. Çdo nënshkrim i një marrëveshjeje të tillë është e barazvlefshme me tradhti kombëtare, shkelje e gjakut të dëshmorëve dhe atyre që dhanë jetën duke mbrojtur pronat e tyre në veri.   12 tetor 2015 Lëvizja VETËVENDOSJE! - Qendra në Mitrovicë

Të fundit

Komunikata Intervista Aksione Lajme tjera