09 03 2020

Njohja e vuajtjeve të vajzave, grave, burrave e djemve të cilët ishin të dhunuar brutalisht gjatë luftës së fundit ka qenë një betejë e gjatë.

Njohja e vuajtjeve të vajzave, grave, burrave e djemve të cilët ishin të dhunuar brutalisht gjatë luftës së fundit ka qenë një betejë e gjatë. Gjatë rrugëtimit nga përfundimi i luftës për këto kategori u bëmë edhe ne si institucion njëfarë armiku i tyre. Kjo për arsye se nuk u bëmë zëri i tyre për tërë këto vite. Falë shoqatave të grave, shoqërisë civile dhe iniciativës së Lëvizjes VETËVENDOSJE! për plotësim ndryshim të ligjit, nga 2012 kjo temë u hap dhe sot kjo kategori e dalë nga lufta arrin ta ketë njëfarë forme të barazisë me kategoritë e tjera edhe pse jo të plotë.

Kemi ende shumë punë për të bërë. Për të përkrahur Komisionin që ta kryej punën e tij ashtu siç duhet, për të përkrahur organizata që kanë punuar me këto gra tash e 20 vite, dhe më e rëndësishmja në qendër të vëmendjes ta kemi ndihmën dhe përkrahjen ndaj të mbijetuarave dhe të mbijetuarave.

Dalja publike e Vasfijes përveç se ishte e guximshme ka qenë një moment shumë i rëndësishëm për vendin tonë. Jo vetëm se po adresohej publikisht kjo çështje me emër dhe mbiemër, por gjithashtu filluan të dalin në pah mospërkrahja dhe mospuna e drejtësisë ndaj këtyre të mbijetuarave dhe familjeve të tyre. Mospërkrahja për nevojat e tyre elementare qoftë për shëndetin e tyre ose për mbijetesën e përditshmërisë.

Kam një kërkesë, që ka ardhë në Kuvend nga Qendra për Rehabilitimin e të mbijetuarve të Torturës, që data 14 prill, që është dita kur është dhunuar Vasfije Krasniqi, të jetë datë që i kujtojmë të gjitha viktimat e dhunës seksuale në Kosovë. Propozimi ynë është që kjo të shqyrtohet në mbledhjen e radhës të Kryesisë së Kuvendit dhe në një kohë sa më të afërt të vij edhe në Kuvend të Kosovës për t’u diskutuar dhe votuar.

Kontribo