Ilir Aliu Kapiti

100

Profili

Emri i plotë

Ilir Aliu Kapiti

Ilir Aliu Kapiti ka lindur më 6 nëntor 1969 në Medvegjë. Studimet themelore universitare, Tregtia e Jashtme, i kreu në Universitetin e Zagrebit, Fakulteti Ekonomik, Kroaci.  Studimet pasuniversitare i përfundoi në Londër, Britani e Madhe, ku mori dy grada shkencore, MA në Biznesin Ndërkombëtar nga London Metropolitan University dhe MBA me specializim në Financa dhe Menaxhim të Investimeve nga London School of Business and Finance. Gjithashtu, ai ka arritur njohuri dhe aftësi profesionale në tregjet dhe analizat financiare.

Ilir Aliu Kapiti ka qenë zëvendës Ministër i Financave dhe Transfereve në Qeverinë Kurti, është një nga ideatorët e Pakos së Rimëkembjes të disejnuar gjatë kohës sa ishte në detyrë. Gjithashtu negocoi kredi të ndryshme me institucionet financiare ndërkombëtare, duke propozuar dhe shqyrtuar mundësinë e lehtësimeve bankare për rrethanat e krijuara pas pandemisë.

Gjatë dy dekadave të fundit, Iliri ka punuar në sektorë të ndryshëm ekonomik. Përvoja e tij në industri të ndryshme i ka mundësuar atij të ketë njohuri teorike dhe praktike në lidhje me institucionet dhe tregjet financiare, si dhe njohuri për ligjet në fuqi dhe rrezikun e tregut.

Ai ishte kryeshef ekzekutiv i Bankës Ekonomike, zëvendësdrejtor i përgjithshëm në BPB Bank, ligjërues në AUK, si dhe eksperti i privatizimit në projektet e Bashkimit Evropian.

Kontributi i tij në politikat zhvillimore, financat publike dhe rimëkembjen ekonomike do të jenë prioritet.

Është i martuar, baba i dy fëmijëve dhe jeton në Prishtinë.