22 10 2020

Tryezë virtuale: Moratoriumi vs shtetësia e Kosovës

Lëvizja VETËVENDOSJE!, sot ka mbajtur një konferencë virtuale të ndarë në dy panele mbi moratoriumin një vjeçar të Kosovës për anëtarësim në organizata ndërkombëtare, në kuadër të zotimeve të 4 shtatorit 2020.

Në panelin e parë të drejtuar nga ish-Ministrja e Drejtësisë dhe anëtarja e Kryesisë së Lëvizjes VETËVENDOSJE!, znj. Albulena Haxhiu, morën pjesë njohës, ekspertë dhe përfaqësues të ndryshëm nga organizata të ndryshme joqeveritare vendore, për të diskutuar mbi sfidat e Kosovës mbi marrëdhëniet ndërkombëtare, pas zotimeve të Uashingtonit për moratoriumin një vjeçar.

Folës në këtë panel ishin z. Glauk Konjufca, ish-Ministër i Punëve të Jashtme dhe anëtar i Kryesisë të Lëvizjes VETËVENDOSJE!, z. Blerim Reka, profesor dhe ish-Ministër i Integrimeve Evropiane, znj. Gjyljeta Mushkolaj, profesoreshë dhe ish-gjyqtare e Gjykatës Kushtetuese, z. Sabri Kiçmari, profesor dhe diplomat, z. Armend Muja, ligjërues në Riinvest, znj. Donika Emini, përfaqësuese nga CIVIKOS, znj. Arbreshë Loxha, përfaqësuese nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike, znj. Jeta Krasniqi, përfaqësuese nga KDI, znj. Luljeta Aliunga, përfaqësuese nga INJECT, z. Taulant Kryeziu, ish-zëvendësministër dhe ekspert i integrimeve evropiane, z. Sami Kurteshi, ish-deputet, politolog dhe njohës i marrëdhënieve ndërkombëtare, z. TienMu Ma, ekspert i të drejtave të njeriut.

Në këtë panel, diskutimi ky moratorium u cilësua si privim dhe kontestim i shtetësisë dhe sovranitetit të Kosovës. Qeveria e Kosovës me zotimet e saj në Uashington, ka humbur në subjektivitetit shtetëror në raport me vetvetën dhe të tjerët në arenën ndërkombëtare. Këto zotime janë si pasojë e një rrugëtimi të gjatë të dialogut me Serbinë, i nisur që nga 2011, me mospërgatitjen adekuate dhe parashtrimit të kërkesave të Kosovës ndaj Serbisë në tavolinën e bisedimeve. U përmend që kjo Qeveri në mungesë të legjitimitetit dhe politikave hibride, vullnetarisht e ka dëmtuar Republikën e Kosovës në rrafshin ndërkombëtar. Gjithashtu u theksua që ky zotim vjen si pasojë e plotësimit të një kërkese të kahmotshme të Serbisë, që Kosova të pezullojë anëtarësimin në organizma ndërkombëtarë. Askush nuk mund të na sigurojë që Serbia, me interferimet e saja diplomatike nuk do të provojë që të cenojë shtetësinë e Kosovës në vendet që ende nuk na kanë njohur. Nga folësit u theksua që duhet të ndryshojë narrativi për konsolidimin e shtetndërtimit në dialogun me Serbinë. Kosovës dhe instititucioneve të saj, i nevojitet një legjitimitet i ri dhe politika të reja në ruajtjen e sovranitetit shtetërorë dhe vullnetit qytetar.

Paneli i dytë u drejtua nga deputetja e Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe anëtarja e Kryesisë së Lëvizjes VETËVENDOSJE!, znj. Fitore Pacolli, ku përveç profesorëve, ekspertëve e korrespodentëve të jashtëm, sikurse z. Florian Bieber, profesor në Universitetin e Graz-it, z. James Ker Lindsay, z. Adam Fagan dhe z. Gëzim Visoka, profesorë në universitete britaneze, z. Aidan Hehir, njohës i marrëdhënieve ndërkomëbtare dhe ligjërues në Universitetin eWestmister, z. Tim Judah, korrospodent në The Economist, z. Bodo Weber, Hulumtues i Lartë në Këshillin për Politika Demokratizuese, e znj. Dana Landau, studieuse e lartë në institutin Swisspeace, ishte edhe kryetar i Lëvizjes VETËVENDOSJE!, z. Albin Kurti.

Kryetari Kurti foli për zotimet e nënshkruar më 4 shtator në Uashington, duke thënë se më e dëmshme se vetë ato është mendimi prapa tyre. Ai potencoi se “marrëveshja” e nënshkruar kinse për shqiptarët në Kosovë e serbët në Serbi është më shumë dakordim për shqiptarët në Miçigen e serbët në Ohajo, pra dakordim në shërbim të zgjedhjeve presidenciale që do të mbahen së shpejti në ShBA

Kontribo