22 03 2022

1 vit Qeverisje, 1 vit zhvillim dhe drejtësi!

Sot bëhen 1 vit nga votimi i Qeverisë Kurti II. Menaxhimi i suksesshëm i pandemisë dhe dëmeve të saj, rritja e pashembullt ekonomike, investimet në ekonomi dhe siguri, luftimi i krimit dhe korrupsionit, fillimi i procesit të Vetingut bashkë me atë të konfiskimit të pasurisë dhe kujdesi ndaj atyre që kanë më së shumti nevojë, janë vetëm disa prej arritjeve krahas shumë punëve që janë bërë përgjatë një viti qeverisje. Shumë zotime janë realizuar e për shumë rezultate që i dëshirojmë dhe na duhen tashmë është shtruar rruga që na shpien atje.

• Ndalja e gjakderdhjes financiare

150 milionë euro të kursyera nga anulimi i kontratave të dëmshme.

Shkurtimet e shpenzimeve qeveritare.

Stabiliteti institucional

Zgjedhje demokratike.

Shumicë solide.

Asnjë keqpërdorim i parasë publike.

Kosova e para në rajon për sundim të ligjit sipas “World Justice Project”.

• Luftimi i krimit dhe korrupsionit

550 operacione, 1102 bastisje, 54 grupe kriminale.

Konfiskim i 1 mijë 192 kg drogë.

Mbyllje e rrugëve të kontrabandës në veri.

Arrestim i fajdexhinjve.

Arrestim i policëve për ryshfet.

Themelimi i bazës së Policisë në Bërnjak.

Kapja e keqpërdorimit me derivate prej 600 mijë eurosh.

• Investimi në ndërmarrje publike

Themelimi i Fondit Sovran.

40 milionë për Telekomin dhe Trepçën.

Fillon punën NSH “Brezovica”.

Investimi në siguri

100 milionë euro për FSK.

Modernizimi i ushtrisë.

Fondi i Sigurisë.

• Ringjallja e Ekonomisë

7.9% rritje të GDP-së.

Aktiviteti ekonomik +15%

Eksportet +66%

Të hyrat buxhetore +30%

40 milionë për prodhuesit vendor.

20 milionë për skemën e punësimit.

Mbi 1.1 miliardë euro të hyrat nga dogana.

Mbi 600 milionë të hyra të reja në ATK.

Koncept Dokumenti për energji të ripërtishme.

Subvencionim i kredive.

Letrat me vlerë “Bono të Diasporës”.

10 milionë në rezervat shtetërore.

Pakoja e ringjalljes ekonomike.

• Mbështetje direkte për qytetarët

Kujdes shtetëror për pensionistët dhe familjet me asistencë sociale.

Nuk ka më pensione nën 100 euro.

142,237 fëmijë përfitues të shtesave.

11,646 nëna lehona përfituese të shtesave.

45 milionë euro shtesa për nënat lehona.

35 milionë euro për skemat sociale dhe pensionale.

• Vaksinimi

2 milionë vaksina Pfizer dhe Astrazeneca.

Vaksinimi i më shumë se 60% të popullsisë.

24 milionë euro për barnat esenciale.

• Veting dhe konfiskim i pasurisë.

Miratimi i koncept dokumentit për Vetingun dhe fillimi i këtij procesi.

Kalimi i ligjit për konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme.

Miratimi i Projektligjit për Gjykatën Komerciale.

• Ristrukturim dhe restaurim në Kulturë

Reformë në teatër, balet, Bibliotekë dhe Arkivë Shtetërore.

Kërkesë zyrtare Serbisë për rikthimin e artefakteve.

Projekti për kompleksin memorial “Adem Jashari”.

Dyfishim i fondit për ndërhyrje emergjente në objektet e trashëgimisë kulturore.

• Infrastrukturë zhvillimore

Heqja e homologimit.

Kartoni i gjelbër për mërgatën.

Rruga Prishtinë-Tetovë.

Hekurudha Prishtinë-Durrës.

Nënshkrimi i Projektit për banim të përballueshëm.

• Politikë me integritet dhe dinjitet

Përfaqësim i dinjitetshëm.

Qasje reciproke me Serbinë .

Thellim i aleancave dhe partneriteteve.

• Për rininë e edukuar dhe profesionale

Arsimi publik falas për të gjithë.

100 mijë euro për studentët në universitete elitare.

1000 bursa për vajza që studiojnë shkenca ekzakte.

Mbi 100 asistentë në shkolla për fëmijë me aftësi të kufizuara.

Kosova merr statusin e vendit të asociuar në programin “Horizon Europe” me të drejta të plota.

• Për gratë me punë e barazi

Barazi gjinore nga lart poshtë në secilin institucion e bord.

Subvencionim i kredisë për biznese prodhuesve që udhëhiqen nga gratë.

Bursa shtetërore për shkollim të lartë.

Miratimi i strategjisë kombëtare për mbrojtjen nga dhuna në familje dhe dhuna ndaj grave.

• Për bujqit në prodhim

Subvencione direkte në bujqësi.

216% rritje të mbështetjes për bujqit.

70 milionë euro për fermerë.

Kontribo