15 02 2018

10 vjet stagnime, pak të arritura

Lëvizja VETËVENDOSJE! ka mbajtur konferencën për media me rastin e 10 vjetorit të Pavarësisë së Kosovës me ç’rast deputeti i Parlamentit Rexhep Selimi foli për të arriturat dhe stagnimet e shtetit të Kosovës përgjatë këtyre 10 vjetve.

Selimi tha se Kosova këtë 10 vjetor po e feston me njohjen e rreth 115 vende të cilat kanë ardhur kryesisht në 2 vitet e para pas shpalljes së Pavrësisë. “Në këtë 10 vjetor kemi rreth 15 vende të cilat e kanë njohur Republikën e Kosovës, nuk po them rastësisht rreth 115 për shkak se jo rrallë herë është munduar ose është spekuluar me këta numra, sido që të jëtë kjo është një ndër arritjet e Republikës së Kosovës në këtë 10 vjecar” tha z.Selimi

“Në mungesë të arritjeve të tjera, si arritje kryesore duhet t’i përmendim medaljet e arta të Majlinda Kelmendit”, u shpreh ndër të tjera deputeti Selimi.

Po çfarë Kosova nuk bëri ose çfarë bëri gabim këto 10 vite është një listë më e gjatë sesa ajo e arritjeve.

Kosova në vend të përparimeve pati shumë stagnime. Ngecja e parë filloi atëherë kur pas shpalljes së Pavarësisë së Kosovës u rihapen negociatat me Serbinë dhe meqenëse Kosova ishte shpallur shtet i pavarur, sovran dhe demokratik këto negociata e kanë kontestuar pavarësinë. Si pasojë e bisedimeve me Serbinë janë arritur shumë marrëveshje dhe kësisoj, kemi ndarjen e Kosovës në baza etnike, ndarjen e Mitrovicës edhe zyrtarisht në Komunat veri dhe jug, kemi pasur edhe ndarjen e Policisë së Kosovës në baza etnike, kemi pasur pastaj një rënia drastike të dinamikes së njohjeve të Pavarësisë së Kosovës e të gjitha këto i solli rifillimi i negociatave me Serbinë.

Paralisht me këtë, jatë këtyre viteve ka ndodhur edhe një keqqeverisje, e cila ka shkaktuar korrupsion edhe krim të organizuar në Kosovë, pastaj kemi një rritje të papunësisë në shkallë alarmante, kemi shumë marrëveshje të dëmshme për Kosovën, siç janë marrëveshja për “Zajednicën” dhe marrëveshja për demarkacionin me Malin e Zi të cilat janë shumë të dëmshme për shtetin tonë.

Në fushën e dëmeve që i janë shkaktuar Kosovës gjatë këtyre 10 viteve gjithsesi është edhe Gjykata Speciale kundër UÇK-së, ndërsa në rrugën e integrimeve europiane Kosova ka stagnuar dhe nuk ka arritur të bëjë as hapin e vetëm drejt këtyre integrimeve.

Kosova dështoi edhe në antarësimin në UNESCO edhe në INTERPOL e mbi të gjitha kemi dështuar ta bëjmë ushtrinë e Kosovës edhe pas 10 vjetëve shtet jemi pa garantuesin e sovranitetit, ushtrinë e saj. Gjithashtu, mbesim vendi më i izoluar në Europë.

Pra pas gjithë këtyre stagnimeve për gjatë këtyre 10 viteve qytetarët e Kosovës nuk kanë se çfarë të festojnë dhe me cka të krenohen pos me dështimet dhe keq qeverisjen e vendit.

Kontribo