13 04 2018

AKK po do ta bëjë më të lehtë fshehjen e korrupsionit

Sot, Lëvizja VETËVENDOSJE! mbajti konferencë për media në lidhje me luftimin e krimit dhe korrupsionit dhe iniciativën e Agjencisë Kundër Korrupsion për të kufizuar informacionin për publikun rreth pasurisë dhe transaksioneve bankare të personave që mbajnë poste publike. Në konferencë poashtu u fol edhe për gjendjen e bordeve të ndërmarrjeve publike të partizuara edhe më shumë së fundi, pikërisht në kohën kur luftimi i korrupsionit është kusht themelor për liberalizim vizash.

Anëtarja e Kryesisë dhe deputetja Fitore Pacolli rikujtoi se mbi deputetët është bërë presion për të kaluar marrëveshjen e Demarkacionit që i humbi Kosovës 8200 hektarë. Në të njëjtën kohë, Qeveria po mashtron qytetarët për liberalizim vizash, e në anën tjetër nuk ka aspak luftim të krimit të organizuar dhe korrupsionit.

“Paralajmërimi i shefi të Agjencisë Kundër Korrupsion që në ligjin e ri, i cili është pjesë e pakos kundër korrupsion, zyrtarët e lartë të kenë mundësi të mbajnë fshehur për publikun transaksionet bankare dhe paratë e gatshme tregon se këtu nuk ka qëllim të luftohet korrupsioni. Për më tepër kjo iniciativë ka për qëllim të fsheh pasurimin pa bazë të zyrtarëve publik. Kjo iniciativë vie në momentin kur në kuvend Lëvizja VETËVENDOSJE ka proceduar projektligjin për shqyrtimin dhe vërtetimin e pasurisë së pajustifikuar”, tha Pacolli gjatë konferencës.

Në kuadër të kësaj mendësie qeverisëse, ajo foli edhe për avazin e njejtë të kapjes së ndërmarrejeve publike edhe nga Qeveria aktuale.

“Që nga shpallja e pavarësisë bordet e ndërmarrjeve publike janë përdorur dhe po vazhdojnë të përdoren për interesa të klaneve korruptive brenda partive politike në pushtet. Fillimisht bordet e ndërmarrjeve publike u mbushën me njerëz shumica të PDK-së dhe LDK-së, pastaj të PDK-së, dhe në vitet e fundit në versionin LDK-PDK dhe me këtë qeveri i shtohen AAK – NISMA. Bordet e mbushura me njerëz lehtë të manipulueshëm ka bërë që performaca e ndërmarrjeve publike të jetë gjithnjë në rënie dhe të ofrojnë shërbime gjithnjë më të dobëta”, shtoi Fitore Pacolli.

Në bordin mbikëqyrës të Trepcës janë emëruar jashtëligjshëm 6 anëtarë të bordit. Përveç se anëtarët e emëruar janë njerëz partiak të cilët kanë poste politike për më keq mbi të gjitha janë jo profesionist dhe pa përvojë për të kryer detyrat e anëtarit të bordit. Dy shembujt më flagrantë janë:

1. FERIZ FETAHU, i moshës rreth të 70 i pensionuar. Anëtarë i NISMA dhe kandidat për asamble të Mitrovicës. Ish punëtor i Trepcës në të kaluarën në pozitën e një mbikëqyrësi të gardës për sigurinë e objekteve dhe aseteve të Trepçës.

2. ARDIAN SYLA

I cili karrierën e tij e ka filluar në Hotel Victory pronë e biznismenit Bedri Selmani. I afërt me Kadri Veselin. Pa përvojë punë në pozitë të lartë në sektorin publik.

Njëjtë është vepruar edhe me bordin e Telekomit. Menjëherë bordi i Telekomit emëroj në mbledhjen e parë të mbajtur dje ushtrues të detyrës se bordit të telekomit Zeqir Kiçina, anëtarë dhe kandidat i AAK në Drenas.

Kontribo