25 09 2016

DEMANTIM NDAJ SHPIFJEVE TË GAZETËS EXPRESS RRETH OBJEKTIT TË MILLOSHEVIQIT NË OBORR TË UP-SË

Hapësira brenda kampusit universitar, për të cilën pretendohet se i përket Kishës Ortodokse Serbe për ndërtimin e objektit kishtar, i është uzurpuar Universitetit të Prishtinës nën masa të dhunshme, me vendim të Kuvendit të Republikës së Serbisë në vitin 1990.

Më saktësisht, më 26 nëntor të vitit 1990, në bazë të “nenit 16 të Ligjit mbi veprimin e organeve republikane në rrethana të jashtëzakonshme”, Kuvendi i Republikës së Serbisë ka marrë të ashtuquajturin “Vendim për plotësimin e vendimit për miratimin e planit të hollësishëm urbanistik të Qendrës Universitare në Prishtinë”, me cka ka paraparë ndërtimin e Objektit të Tempullit të Kishës Ortodokse Serbe dhe Institutit për historinë kishtare serbe dhe kulturën profane me përmbajtjet përcjellëse”, në hapësirën universitare.

Ky vendim ka hyrë në fuqi 8 ditë pas publikimit në gazetën zyrtare të Republikës së Serbisë dhe është publikuar poashtu në numrin 4 të Gazetës Zyrtare të Kosovës, të datës 30 prill 1992.

Ky fakt e dëshmon edhe njëherë se i tërë procesi rreth ndërtimit të objektit kishtar në hapësirën universitare, është vepër e regjimit fashist të Millosheviqit dhe përfaqëson,hegjemoninë e Serbisë në Kosovë të vendosur kundër vatrës së rezistencës dhe luftës për çlirim kombëtar të shqiptarëve që simbolizohej me Universitetin.

Pretendimet e klerikëve serbë dhe telallit të tyre, Gazetës Express, se leja për këtë objekt është dhënë nga organe legjitime të Komunës së Prishtinës, apo më saktësisht nga babai i aktivistit tonë Erzen Vraniqi, përvec që kanë për qëllim sulmin kundër Lëvizjes VETËVENDOSJE! me anë të shpifjeve tendencioze ndaj aktivistëve të saj dhe familjarëve të tyre, kanë qëllim edhe që këtë objekt, simbol të okupimit të regjimit të Millosheviqit, ta legjitimojnë.

Lëvizja VETËVENDOSJE! kërkon nga organet kompetente komunale dhe qendrore që vendimet e organeve të Serbisë nën masa të dhunshme, mos t’i marrin parasysh dhe ky objekt të konsiderohet objekt i ndërtuar pa leje në hapësirën e uzurpuar të Qendrës Universitare në Prishtinë.

Ndaj Gazetës Express do të deponojmë padi për shpifje kundër Lëvizjes VETËVENDOSJE! dhe zyrtarëve të saj, si dhe për keqinformim të opinionit publik.

Kontribo