14 01 2019

Greva që nuk e dëshën as vetë mësimdhënësit erdhi si rezultat i keqqeverisjes

Lëvizja VETËVENDOSJE! mbajti konferencë për media në lidhje me grevën e mësimdhënësve që erdhi si rezultat i degradimit të arsimit dhe keqqeverisjes së Qeverisë Haradinaj.

Deputeti i Lëvizjes VETËVENDOSJE! që është edhe Kryetar i Komisionit për Arsim në Kuvend, Ismajl Kureshi foli për mungesën e prioritizimit të arsimt nga kjo Qeveri që pashmangshëm ka çuar në këtë grevë. Për këtë ai shpjegoi se do të thërret mbledhje të Komisionit.

“Sikur Qeveria t’i kishte vënë në jetë vetëm dy pikat e para të rezolutës për arsimin të aprovuar para dy viteve në Kuvendin e Kosovës si: Rritja e Buxhetit dhe menaxhimi i drejt i tij dhe rritja e llogaridhënies, monitorimit dhe vlerësimit të performancës, sot arsimi nuk do të ishte këtu ku është”, tha Ismajl Kurteshi.

Sikur Qeveria tmos t’i rriste rrogat e veta dhe të mos i injoronte shqetësimet e SBASHK-ut, sot nuk do t’i krijonte pakënaqësitë që i ka krijuar dhe nxënësit nuk do të mbeteshin në shtëpitë e tyre. Shkaktari i vërtetë i grevës është Qeveria e Kosovës.

Deputetja Arbërie Nagavci foli për projektligjin për pagat që është dhe arsyeja kryesore e grevave në arsim.

“Qeveria nga njëra anë merr vendime arbitrare dhe të papërgjegjshme duke i rritur pagën vetes jashtligjshëm, duke falur dhjetëra miliona euro nga buxheti i vendit pa asnjë kriter, duke stërmbushur kabinetin qeveritar me qindra këshilltarë, zëvendëskryeministra, ministra e zëvendësministra, duke mbushur bordet e institucionet publike me militantë partiak, dhe nga ana tjetër nuk merret me zgjidhjen profesionale të problemeve dhe adresimin. Kjo Qeveri është fajtori kryesor për grevat që po ndodhin sot dhe për pamundësinë e fëmijëve që të jenë në kopshte e nxënësit nëpër shkolla”, tha Nagavci.

Disa nga problemet kryesore në sektorin publik në Kosovë janë kaosi me pagat e të punësuarve, pabarazia në paga për pozita ekuivalente, jotransparenca gjatë klasifikimit të pozitave, por edhe diskriminimi për kategori të caktuara. Është e papranueshme për ne që projektligji parasheh rritje të pagës për, deputetët, presidentin e qeveritarët përderisa kategori të caktuara të punëtorëve të arsimit rënditen me pagë më ulët madje edhe se shoferët dhe ata që punojnë si mbrojtje e afërt e qeveritarëve.

Presioni i prindërve dhe i gjithë shoqërisë duhet të jetë mbi Qeverinë për krijimin e kushteve, për mësimdhënie cilësore. Situata që e kemi sot në arsim, përfshi dhe rezultatet e fëmijëve tanë në testin PISA janë pasqyrë e degradimit që këto qeveri i kanë bërë arsimit, e ndërhyrjeve të mëdha partiake në të gjitha nivelet e shkollimit që nga çerdhet e deri në fakultete, që nga pas lufta e deri sot. Situata në arsim mund të përmirësohet, por jo me këtë përbërje të qeverisë e cila është e fokusuar të pagat e veta dhe ku Ministria e Arsimit është bërë çerdhe për punësimin e militantëve partiakë.

Kontribo