15 01 2024

Homazhe në Çerekshekullin e Masakrës së Reçakut!

25 vjet më parë, me 15 janar 1999, në fshatin Reçak u krye një prej masakrave më të rënda nga lufta e fundit në Kosovë ku 45 shqiptarë civil të paarmatosur u masakruan nga forcat policore, ushtarake dhe paraushtarake serbe. Një ditë pas masakrës, ambasadori i OSBE-së në Kosovë, z. William Walker, e vizitoi vendin ku u krye masakra dhe prej aty krimet serbe u bënë botërisht të njohura duke hapur edhe rrugën për ndërhyrjen e NATO-s. Serbia edhe sot refuzon ta njoh Masakrën e Reçakut dhe e mohon atë. Drejtësia e munguar peshon mbi familjarët e martirëve dhe të gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës.

Sot, siç është zakon, Presidentja e Republikës, Vjosa Osmani, Kryeministri, Albin Kurti, dhe Kryekuvendari Glauk Konjufca, bashkë me ministra të kabinetit qeverisës, deputetë të Kuvendit të Kosovës, familjarë të martirëve, veprimtarë, aktivistë e anëtarë të Lëvizjes VETËVENDOSJE! bënë homazhe te Kompleksi Memorial i Masakrës së Reçakut duke kujtuar dhe nderuar martirët dhe dëshmorët e Kosovës.

Presidentja tha se shqiptarët u masakruan duarthatë në mënyrë brutale nga regjimi i Millosheviqit dhe kujtoi e falënderoi ish-ambasadorin William Walker që u bë zë i gjithë shqiptarëve në atë kohë ku siç u shpreh ajo kishim nevojë për mbrojtje ndërkombëtare e nuk kishim zë për ta kërkuar.

Kryeministri Albin Kurti tha se Masakra e Reçakut e bëri të domosdoshëm ndërhyrjen e NATO-s për ta ndalur gjenocidin e Serbisë në Kosovë. Ai kujtoi se William Walker vazhdon të jetë i sulmuar dhe i urryer në Serbi ku ende vazhdon një regjim autoritar me president ish-ministrin e informatave të asaj kohe. Kryeministri Kurti kujtoi edhe 11 ushtarët e UÇK-së që kanë rënë në mbrojtje të trupave të masakruar.

“Masakra e Reçakut këtu e 25 vjet më parë, ku u vranë 45 civilë shqiptarë e tronditi si opinionin publik ndërkombëtar, gjithashtu edhe diplomacinë botërore dhe e bëri të domosdoshëm ndërhyrjen ushtarake të NATO-s për të ndalur gjenocidin e Serbisë në Kosovë. Kur ndodhi masakra e Reçakut, ambasadori William Walker si udhëheqës i misionit të OSBE-së në Kosovë erdhi këtu te fshatarët dhe e foli të vërtetën, tha kjo është masakër dhe krim kundër njerëzimit. E dimë që e vërteta është armiku më i madh i diktatorëve dhe shovinistëve andaj edhe sot e kësaj dite ambasadori William Walker vazhdon të jetë ndërkombëtari më i sulmuar edhe më i urryer në Serbi, ku vazhdon të dominojë një regjim autoritar me ç’rast ish-ministri i informatave të asaj kohe sot është president i Serbisë”.

“Më 15 janar në një dimër jashtëzakonisht të ftohtë pati ndodhur ky krim makabër, ndërkaq varrimi i 45 civilëve ka ndodhur vetëm katër javë më vonë sepse ka pasur luftë të madhe për Kosovën. I kemi edhe 11 ushtarë të UÇK-së që kanë rënë në betejë për mbrojtjen e trupave të masakruar nga Serbia dhe ato katër javë tregojnë se Serbia është përpjekur ta deformojë të vërtetën, ta justifikojë krimin dhe prandaj edhe një herë po e theksoj rëndësinë e të vërtetës të ambasadorit William Walker, të cilit i jemi mirënjohës që në një moment historik për popullin tonë e foli vetëm të vërtetën”, tha Kryeministri Kurti.

Kryekuvendari Glauk Konjufca tha se Masakra e Reçakut i tregoi botës demokratike që të vetëm gjuhë që e njeh Serbia është gjuha e forcës sepse vetëm ajo e ndali atë dhe luftën. Ai theksoi që gjithmonë do të mblidhemi në Reçak për të kujtuar martirët dhe dëshmorët që ranë në përpjekje për të mbrojtur popullatën civile të Reçakut.

Kontribo