15 01 2023

Homazhe në Reçak

Në 24 vjetorin e Masakrës së Reçakut, Kryeministri, Albin Kurti, bashkë me presidenten, znj. Vjosa Osmani, Kryetarin e Kuvendit, z. Glauk Konjufca dhe ambasadorin z. William Walker, bënë sot homazhe tek Kompleksi Përkujtimor në Reçak.

Pas homazheve u mbajt Akademia Përkujtimore për Masakrën e Reçakut.

Kryeministri Albin Kurti në fjalën e tij drejtuar akademisë tha se ata të cilët e mohojnë gjenocidin ëndërrojnë përsëritjen e tij.

Kryeministri Kurti kujtoi se një krim i tillë nuk mund të fshihet e as të amnistohet.

“Ata të cilët e mohojnë gjenocidin, ata ëndërrojnë për përsëritjen e tij. Por, një krim kundër njerëzimit, e një gjenocid si ai që kryen forcat e Serbisë në Reçak me 15 janar, nuk mund të fshihet, nuk mund të mjegullohet dhe nuk mund të amnistohet.”

Ai tha se janë lëshuar fletarreste ndërkombëtare për 18 persona serbë që dyshohet për pjesëmarrje në kryerjen e masakrës së Reçakut.

“Duke u thirrur në dëshmitë e kohës në deklaratat e 63 dëshmitarëve të intervistuar dhe në provat e tribunalit të Hagës, Prokuroria Speciale e Kosovës ka lëshuar fletarreste ndërkombëtare për 18 persona serbë që dyshohet për pjesëmarrje në kryerjen e masakrës së Reçakut”, tha ai.

Tutje, Kryeministri Kurti u shpreh se shteti ynë nuk i amniston kriminelët dhe nuk i harron krimet e luftës.

“Sot në 24-vjetorin e masakrimit të 45 shqiptarëve nga forcat e Serbisë në Reçak, teksa kujtojmë dhe nderojmë të gjitha viktimat e asaj kohe të errët, më lejoni që para jush, nga pozita e Kryeministrit të Republikës së Kosovës t’iu them që shteti ynë demokratik nuk i amniston kriminelët dhe nuk i harron krimet e luftës.

Lavdi të gjithë dëshmorëve dhe martirëve tanë!

Gjaku i tyre është udhërrëfyes në rrugëtimin tonë politik.

Kontribo