05 12 2022

Kongresi i 6-të i Partive të Gjelbra të Evropës

Këto ditë në Kopenhagë po mbahet Kongresi i 6-të i Partive të Gjelbra të Evropës. Çdo pesë vjet, Kongresi mbledh mbi 1000 përfaqësues të Gjelbër, kryeministra, ministra, deputetë, kryetarë komunash, asamblistë e deri te aktivistët bazë në partitë e gjelbra anëtare. Në këtë Kongres, Lëvizja VETËVENDOSJE! po përfaqësohet nga anëtarja e Kryesisë dhe deputetja Fitore Pacolli.

Pushtimi i Ukrainës nga Rusia ka tronditur Evropën dhe botën. Ka nxitur shtetet të bashkëpunojnë drejt pavarësisë energjetike nga Rusia. Përdorimi i energjisë dhe ushqimit si vegla lufte ka ndikuar negativisht në Evropë dhe jashtë saj dhe mund të rrezikoj edhe unitetin evropian.

Prandaj tema qendrore e diskutimit në Kongres është roli i të gjelbërve në Evropë dhe sfidat që e presin muajve në vijim, duke filluar nga siguria energjetike dhe ushqimore, inflacioni e në të njëjtën kohë të vazhdojë të luftojë për drejtësinë klimatike pasi katastrofat klimatike rriten në frekuencë dhe intensitet.

Ky kongres do të jetë një moment vendimtar politik dhe strategjik për të bashkuar të gjelbërit evropian, aktivistë dhe vendimmarrës që të përballemi me krizat e shkaktuara nga lufta e Putinit në Ukrainë, si dhe njëkohësisht të rrisim përpjekjet për luftën kundër ndryshimeve klimatike, tranzicionin e drejtë dhe demokracinë.

Kontribo