23 02 2024

Lëvizja VETËVENDOSJE! merr pjesë në Kongresin e Internacionales Socialiste të Grave

Kryetarja e Grave për VETËVENDOSJE!, ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, bashkë me Nënkryetaren e Kuvendit, njëherazi anëtaren e kryesisë së Lëvizjes VETËVENDOSJE!, Saranda Bogujevci, morën pjesë në Kongresin e Internacionales Socialiste të Grave, që u mbajt këtë javë ne 21 dhe 22 shkurt në Madrid të Spanjës.

Kongresi i Internacionales Socialiste të Grave, u hap nga Janet Camillo, kryetare e Internacionales Socialiste të Grave dhe u përcjell me një fjalë mirëseardhje nga ministrja për Barazi, Ana Rodondo.

Temë kryesore e këtij Kongresi ishte e tashmja dhe e ardhmja e feminizmit socialist. Promovimi i barazisë gjinore, të drejtat e grave, luftimi ndaj secilit diskriminim, parandalimi dhe adresimi i dhunës në familje përfshirë atë digjitale, femicidi, pasojat që sjellë lufta apo konflikti në veçanti tek vajzat dhe gratë, ishin disa nga temat që u diskutuan përgjatë dy ditëve të Kongresit.

Rëndësi iu dha ndarjes së përvojave politike dhe organizative, rritjes së angazhimit politik dhe kuptimit që si gra socialiste duhet t’iu shërbejmë grave më të papërfaqësuara.

Në këtë Kongres po ashtu u theksua se solidariteti mes grave në nivel kombëtar dhe ndërkombëtarë është jetik për secilën dhe se vetëm të bashkuara mund t’i arrimë qëllimet tona.

Ky Kongres ishte një mundësi shumë e mirë që të dëgjojmë për përvojat e secilit vend dhe t’i bashkërendojmë politikat feministe. Kjo do të na ndihmoj shumë neve si organizim i ri, si GVV.

Kontribo