22 01 2019

Lëvizja VETËVENDOSJE! shënon 120 vjetorin e “Lidhjes së Pejës”

Më 23 janar të vitit 1899, Kuvendi Kombëtar Shqiptar mblodhi në Pejë delegatë të trevave shqiptare, përmes organizimit nga patriotë të shquar si Haxhi Zeka dhe Bajram Curri, dhe me mbështetjen e shoqërive atdhetare shqiptare që zhvillonin aktivitetin e tyre jashtë vendit. Punimet e Kuvendit zgjatën deri më 29 janar me tubime që në disa raste përfshinin deri në 500 pjesëmarrës. Kuvendi shpalli formimin e “Lidhjes së Pejës” nën shembullin e “Lidhjes së Prizrenit”, e cila ishte shtypur më herët me dhunë nga pushtuesit. “Lidhja e Pejës” kishte për synim organizmin edhe bashkimin e shqiptarëve nga të gjitha viset për ruajtjen e tërësisë territoriale të vendit. Ajo themeloi menjëherë një ushtri dhe filloi punën edhe për pajtimin e gjaqeve dhe hapjen e shkollave shqiptare, duke marrë përkrahje të gjerë nga figurat e shquara të Rilindjes Kombëtare si Sami Frashëri, Faik Konica, etj. Prandaj, ajo u luftua si nga fqinjët ashtu edhe nga Perandoria Osmane, të cilët edhe pse në fund arritën ta shtypnin këtë organizim çlirimtar, nuk arritën dot t’ia shuanin jehonën dhe ta tretnin frymëzimin që i dha shqiptarëve anembanë në përpjekjen për liri. Sot, kur politikanë të ndryshëm kanë hedhur në pazar territorin e vendit, Lidhja na kujton se në situata historike shumë herë më të vështira, shqiptarët kanë ditur të organizohen në mbrojte të atdheut.

Lëvizja VETËVENDOSJE! ju fton të merrni pjesë në aktivitet që do zhvillohen në Pejë, të mërkurën, më 23 janar 2019, në shënim të 120 vjetori të “Lidhjes së Pejës”:

Kontribo