20 05 2021

Ministri i Financave dhe Transfereve, Hekuran Murati, në interpelancën e datës 20 maj, 2021

Link:
https://www.facebook.com/vetevendosje/videos/889503351604582

Qeveria e kaluar pasi ka kuptuar që po shkojmë në zgjedhje ka vendosur që për muajin janar, shkurt, mars të ketë shtesat për pensionistë, pranuesit e asistencës sociale, mjekët dhe policët.

Në muajin prill ka përfunduar ai vendim, nuk ka pasur më shtesa.

Çfarë ka bërë Qeveria Kurti II në tridhjetëditëshin e parë është që t’i vendosë prapë shtesat për këto kategori.

Shtesat për pensionistë në vlerë prej 6 milionë euro nga të cilat përfitojnë 165 mijë pranues.

Shtesa për përfituesit e asistencës sociale në vlerë 2.5 milionë euro nga të cilat përfitojnë rreth 26 mijë pranues.

Shtesat për mjekë në vlerë 2 milionë euro për 6 mijë 883 pranues.

Shtesa për infermierë në vlerë 1.3 milionë euro për 4 mijë e 258 pranues.

Shtesa për stafin mbështetës shëndetësorë në vlerë 532 mijë euro për 2 mijë e 661 pranues.

Shtesat për policinë në vlerë 1.1 milionë euro për 5 mijë e 333 pranues.

Pra, shtesat kanë qenë prej vendimeve të para të Qeverisë Kurti II, kurse kërkesa që shtrohet në këtë interpelancë nuk ka të bëjë asgjë me realitetin.

Sa i përket gjendjes me sistemin pensional në vend, theksojmë se gjendja nuk është e mirë. Mirëpo për të lëvizur tutje duhet të punojmë dhe kjo merr kohë. Nuk mund të bëhet diçka e tillë që në start në këtë situatë pandemie për shkak se kemi të bëjmë me shuma dhe ngarkesa të mëdha buxhetore.

Vetëm sa për krahasim, mund të jemi shteti i vetëm në botë ku proporcionin të punësuar në tregun e punës karshi personave që marrin pensione apo transfere të tjera sociale e kemi 1 me 1. Proporcioni ideal do të ishte 3 me 1, pra 3 të punësuar paguajnë tatim për ta mirëmbajtë 1 pensioner, në Kosovë e kemi 1 me 1. Pra, kemi rreth 300 mijë të punësuar dhe i kemi rreth 300 mijë përfitues të skemave pensionale dhe sociale.

Kostoja aktuale për këto skema, në kushte të rregullta, është rreth 500 milionë euro. Kostoja që po kërkohet të shtohet, nëse aplikohet gjatë tërë vitit, është 94 milionë euro.

Ne kur po themi që do të bëjmë politika të reja për 4 vitet e ardhshme mandat po na thuhet s’ keni për t’ia dalë pasi nuk keni se ku t’i merrni paratë, kurse ju vet tani po kërkoni që në muajin e parë qeveria t’i gjejë 94 milionë euro për një politikë e cila ka qenë fushatë zgjedhore. Sepse nëse kthehemi pas, shtesa ka pasur për prill, maj, qershor 2020, dhe prej korrikut deri në dhjetor 2020 nuk ka pasur shtesa. Qeveria e kaluar vendimin e ka marrë tek në janar pasi është ditë që po shkojmë në zgjedhje.

– Ministri i Financave dhe Transfereve, Hekuran Murati, në interpelancën e datës 20 maj, 2021

Kontribo