17 07 2020

Në normalitetin e ri nuk mund të hyjmë me ad-hoc qeverisje

Në këto rrethana pandemie e gjithë bota i është nënshtruar një stili tjetër të jetës. COVID-19 ka ndryshuar mënyrën e funksionimit të secilës fushë të shoqërisë. Teksa e të gjithë vendet normale po i përshaten një realitetit të ri qeverisja e vendit përveçse ka kolapsuar në menaxhimin ndaj pandemisë nuk ka as planin më të vogël për këtë normalitet të ri të jetës në rrethana të reja.

Vendimet e marrura dhe konsekuencat që kanë prodhuar përmes atyre vendimeve ka bërë që për të infektuarit me virus, të dyshuarit apo edhe familjarët e tyre të mos ketë farë përkujdesje shtetërore. Gjithçka është lënë në mëshirën e askujt. Në lidhje me këtë problematikë, Lëvizja VETËVENDOSJE!, deputetët e saj, Fitore Pacolli e Artan Abrashi, ngriti shqetësimet që në fakt janë hallet e secilës familje në Kosovë.

Deputetja Fitore Pacolli foli për politikat e reja e kreativite që janë të domosdoshme për t’u përshtatur në normalitetin e ri i cili po transformon mënyrën se si punojmë, udhëtojnë, socializohemi, kujdesemi për veten dhe të. Për këtë gjë duhet përgatitje, koordinim, planifikim e mbi të gjitha bashkëpunim dhe mirëbesim ndërmjet shtetit dhe qytetarëve. Kërkon qeveri të përgjegjshme që aplikon politikat sociale të cilat ofrojnë siguri dhe mbështetje tek qytetarët e politika të mira që nxisin ndjenjën e përgjegjësinë shoqërore e individuale ndaj kujdesit për veten dhe të tjerët.

“Pandemia ka vënë në pah rëndësinë e sistemit social të mbrojtjes për të plotësuar nevojat esenciale të njerzëve. Sot, një pjesë e madhe e qytetarëve, të zhytur në kredi e pa kursime, ndjehen të pasigurt dhe pa mbështetje. Në anën tjetër,gratë dhe familjet pa të ardhura apo me të ardhura të ulëta janë ndikuar më së shumti. Mungesa e sigurimit të të ardhurave e mosofrimi i ushqimit për familjet gjatë periudhës së izolimit apo pushimit mjekësor ka përkeqësuar mirëqenien emocionale e shëndetësore të shumë famijleve”, tha Fitore Pacolli.

Mungesa e mbrojtjes së familjeve me gjendje të rëndë sociale, të papunësuarve dhe mungesa e përkrahjes së e atyre që humbin punën gjatë pandemisë ka për thelluar varfërinë dhe pabarazinë sociale. Po ashtu edhe mungesa e përkrahjes së bizneseve të vogla e të mesme që të mbahen në këmbë dhe të zhvillohen tutje e të mbajnë në punë punëtorët e angzhuar ka rrezikuar mirëqenien e tyre.

Deputetja Pacolli foli edhe mbrojtjen e të moshuarve dhe atyre me sëmundje përcjellëse që është e domosdoshme dhe urgjente, të cilët kanë nevojë qasje të sigurt në shërbimet eseciale shëndetësore e sociale pa rrezikuar shëndetin e tyre.

Një qeverisje e duhur në fazën që jemi do të duhej të mendonte në detaje jo se si do të mbyllen institucionet pasi ka shpërthyer virusi por se si shteti, institucionet e tij do të mësohen të jetojnë e të zhvillojnë jetën në realitetin e ri pranë rrezikut të pandemisë.

Në fjalën e tij Artan Abrashi  foli për numrin alarmant të të infektuarve, numrin çdo ditë e në rritje të personave që vdesin që po vjen si rezultat direk i masave aktuale të paplanifikuara, pa studiuara dhe të ndërmarruara në mënyrë ad-hoc.

Vendimet e marra nga qeveria në shumë raste kanë ndikuar jo në zvogëlimin e rasteve, përkundrazi. Vetëm vendimi për mbylljen e çerdheve pa masat përcjellëse për pasojat që prodhon, si përkujdesja nga njëri prind, pamundësia që vet ata të mos mund të lirohen nga puna e të kenë punësim të garantuar, pastaj ekspozimi i familjarve të tjerë në rrezik të shpërndarjes së virusit në mënyrë që të përkujdesën për fëmijën, janë vetëm disa nga çështjet që qeveria aktuale nuk i ka menduar fare, tha ndër të tjera deputeti Abrashi.

Logjika e të menduarit se kjo pandemi do të zhduket brenda pak muajsh ka bërë që kjo qeverisje të mos jetë fare e përgatitur të mundësojë funksionimin e vet shtetit me institucionet përkatëse. Si do të funksionojnë shërbyesit civil, si do të jepen shërbimet për qytetarët, si do të nis në shtator mësimi fillor, i mesëm dhe ai i lartë? Kur dhe si do të rikthehen shërbimet normale shëndetësore që janë pezulluar në këto kohë? Për të gjitha këto pyetje duhet një qeverisje adekuate e me planifikim afatgjatë, që ka nivel të lartë të legjitimitetit e që për bazë ka të mirën e përgjithshme. Këta që e kanë sjellur këtë kaos nuk do të mund të sjellin plan e zbatim për një normalitet të ri për të funksionuar ashtu siç duhet.

Kontribo