30 06 2021

Nga punëtoria për identifikimin e sfidave lokale mjedisore

Gjatë tërë ditës së djeshme, Lëvizja VETËVENDOSJE! në bashkëpunim me fondacionin gjerman Heinrich Böll Stiftung kanë organizuar një punëtori rreth artikulimit dhe identifikimit të sfidave lokale mjedisore me aktivistët e Qendrave tona.

Në këtë punëtori ka qenë e pranishme deputetja dhe raportuesja për Kosovë në Parlamentin Evropian, znj. Viola von Cramon, e cila njëkohësisht i takon edhe grupit të të Gjelbërve/Aleanca e Lirë Evropiane.

Znj. Cramon bashkë me deputeten e Lëvizjes VETËVENDOSJE!, Fitore Pacolli, dhe përfaqësuesin e Heinrich Böll Stiftung për Kosovë, Granit Gashi, kanë bashkëbiseduar me aktivistët rreth sfidave dhe problemet mjedisore që ka Kosova, mundësitë dhe praktikat më të mira për t’i adresuar ato përmes koordinimit të nivelit qendror me atë lokal dhe Bashkimit Evropian. Znj. Cramon ka përmendur disa shembuj konkret që ka ndërmarr Gjermania të cilat mund të adaptohen si modele të mira për avancimin e agjendës së gjelbër në Kosovë. Ajo ka theksuar rëndësinë e shkëmbimit të vizitave dhe ka ofruar angazhimin e saj për të organizuar një vizitë në Gjermani që aktivistët dhe këshilltarët lokal të kenë mundësi nga afër të kuptojnë sfidat me të cilat është përballur Gjermania dhe mënyrat se si i ka adresuar ato.

Në pjesën tjetër e punëtorisë kanë qenë të angazhuar ekspertët z. Pëllumb Gjinolli, Dardan Abazi dhe Granit Gashi të cilët kanë prezantuar dhe kanë diskutuar me aktivistët rreth temave konkrete duke filluar nga drejtësia sociale dhe qytetet e gjelbra, dekarbonizimi në nivel lokal, instrumentet lokale për qeverisje mjedisore dhe objektivat e zhvillimit të qëndrueshëm.

Kontribo