15 06 2022

Tryeza: Mbështetja për Shëndetin Menstrual

Dje, në kuadër të Javës së Lëvizjes, në Kuvendin e Kosovës u mbajt tryeza e diskutimit “Mbështetja për Shëndetin Menstrual” ku folës ishin nënkryetarja e Lëvizjes, deputetja, doktoreshë me profesion, Fatmire Mulhaxha Kollçaku, zv. ministrja e Shëndetësisë, doktoreshë me profesion, Dafina Gexha Bunjaku, kryetari i Shtimes, doktor me profesion, Qemajl Aliu, dhe deputetja, njohësja e çështjeve gjinore, Tinka Kurti.

Edukimi i hershëm shëndetësor duke filluar nga institucionet shkollore lidhur me vetëdijesimin për shëndetin riprodhues dhe atë seksual; futja e vaksinës HPV në planin nacional të vaksinës; ridefinimi i produkteve menstruale si produkte esenciale; procedimi dhe miratimi i ligjit për shëndetin reproduktiv dhe fertilizimin e asistuar; rritja e numrit të psikologëve të materniteteve, mbështetja psikosociale për nënat e reja dhe nënat që lindin fëmijë me aftësi të kufizuara; vizita sistematike nëpër shkolla për zbulimin e hershëm të problemeve shëndetësore; Skriningu për detektimin e kancerit të qafës së mitrës sidomos nga mosha 40 e sipër, ishin sugjerimet kryesore, konkluzat nga diskutimi në këtë tryeze.

Shëndeti menstrual dhe ai riprodhues kanë rëndësi të madhe për mirëqenien dhe fuqizimin e grave dhe vajzave.

Kontribo