14 06 2022

Tryezë – Dhuna në Familje

Dhuna në Familje ishte tema e tryezës së organizuar nga Grupi Parlamentar dhe Sekretariati i Gruas Aktiviste të VETËVENDOSJE!-s, që u mbajt sot në kuadër të Javës së Lëvizjes në ambientet e Kuvendit të Kosovës. Nën udhëheqjen e drejtueses së SGA-së, Nazan Kërveshi, ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, ministrja e MASHTI-t, Arbërie Nagavci, këshilltarja politike në MPB, Fitore Metbala, dhe kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, mbajtën nga një fjalë rreth temës së dhunës në familje, asaj që është bërë e që ende duhet bërë, për të hapë kështu bashkëbisedimin me pjesëmarrësit e ftuar në këtë tryezë.

Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu renditi veprimet që janë ndërmarrë nga qeveria e Kosovës për adresimin e dhunës në familje:

– Emërimi i koordinatorit nacional kundër dhunës në familje

– Funksionalizimi i grupit ndërministror kundër dhunës në familje

– Miratimi i strategjisë nacionale kundër dhunës në familje

– Garantimi i ndihmës juridike falas për të mbijetuarat e dhunës në familje

– Eliminimi i pengesave për kompensimin e viktimave

– Formalizimi i grupit për hartimin e protokollit shtetëror për adresimin e dhunës seksuale

Në tryezë u fol për funksionimin e qendrave për punë sociale, për qëndrueshmërinë financiare të strehimoreve, mungesën e veprimeve të shpejta në rastet e ndarjes së pronës, trashëgimisë, divorcit, alimentacionit, dhe për veprime të tjera që shtojnë sigurinë e grave dhe vajzave në vendin tonë e që njëherit ngrisin besimin e tyre në institucione.

Kontribo