26 01 2021

Adriana Matoshi

60

Shkrime

Emri i plotë

Adriana Matoshi

Adriana Matoshi u lind më 5 shkurt 1980 në Gjilan. Shkollimin fillor e të mesëm e kreu në vendlindje ndërsa studimet për aktrim në Universitetin e Prishtinës, Fakultetin e Arteve, në klasën e prof. Faruk Begollit.

Është njëra nga aktoret më të shquara shqiptare dhe më të kërkuarat në industrinë e filmit në vend. Ajo është e vlerësuar me shumë çmime kombëtare e ndërkombëtare. Në Greqi, ka marrë çmimin “Aktorja më e mirë” për rolin e saj në filmin “Kthimi” të regjisores Blerta Zeqiri, poashtu edhe në Itali ajo u shpërblye me çmimin “Aktoren më e mirë” në Festivalin FilmLAB Festival. Në Brazil, Paris dhe në Valencia të Spanjës mori çmimin për aktoren më të mirë për rolin e saj në filmin “Zana”, si dhe në Berlin dhe Nju Jork u shpërblye për rolin e saj në filmin “T’padashtun”.

Ajo është zgjedhur “Personalitet i vitit”, në Komunën e Gjilanit për sukseset dhe angazhimet e saj në fushën e kulturës. Përpos roleve të luajtuara në film, ajo ka luajtur shumë shfaqje teatrale si “Mësimi”, “Kumbara”, “Dejzilend”, “Shtëpia e Berndarda Albës”, “Këmisha e gjakut”, “Tudje srce”, “Romeo and Juliet”, etj. Me rolet në filmat e shfaqjet e saja ajo është paraqitur në vende të ndryshmë të botës si Kosovë, Shqipëri, Maqedoni, Bosnje, Francë, Spanjë, Gjermani, Poloni, Itali, Zvicër, Rumani, Amerikë, etj.

Matoshi është anëtare e Akademisë Evropiane të Filmit. Ajo ka qenë drejtoreshë e Teatrit të Gjilanit (2007) dhe poashtu edhe kryetare e bordit drejtues të këtij teatri.

Është nënë e katër fëmijëve. Aktualisht jeton dhe vepron në Prishtinë.