12 09 2019

Jahja Kokaj

28

Shkrime

Emri i plotë

Jahja Kokaj

Jahja Kokaj është i lindur më 1 qershor 1948 në Gjakovë. Studimet universitare dhe pasuniveristare i ka perfunduar në Universitetin e Prishtinës, Zagrebit dhe Moskës – Lomonosov. Ai u specializua në Zagreb, Institutin Lomonosov, MIT-Harvard dhe Universitetin Carnegie Mellon në Pittsburgh (ShBA), ku ka qenë edhe si Post-Doc. Në këtë të fundit ka qenë profesor-vizitues dhe profesor, ku dhe ishte i kyçur në projekte shkencore të financuara nga NASA, LITTON dhe DARPA. Aktualisht është profesor i Laboratorit të Laserëve në Kuvajt.

Ai ishte themelues i Institutit Alb-Shkenca, ku dhe ishte drejtor. Jahja Kokaj ka themeluar Qendrën Edukative Shkencore Kozmosi dhe Njeriu. Ai poashtu ishte themelues i Qendrës Hulumtuese për Zhvillimin e Kosovës. Ka mbi 100 punime shkencore botërore. Librat e parë në qjuhën shqipe i ka botuar në Universitet të Prishtinës, “Laseret dhe Zbatimet” dhe në Universitet të Tiranës, “Teknologjia e Lasareve”. Poashtu Jahja Kokaj është dhe autor i disa librave nga lëmia e politikës.

Jahja Kokaj ishte deputet i Lëvizjes VETËVENDOSJE!, në legjislaturën e fundit ku ishte edhe zëvendëskryetar i parë i Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, Kulturë, Rini dhe Sport.